acupressuur, bach, bloesem, remedie, bicom, bioresonantie, resonantie, cosmic, flower, energies, eft, essential, coaching, healing, arts, reiki, schussler, celzouten, emotioneel, evenwicht, therapie, behandeling, diagnose, advies,check-up, coach, coaching, consult, natuurgeneeskundig, natuurlijk, Peter, Ramselaar, rescue,  remedy, Susanne, therapeut


Copyright: Susanne Ramselaar 2014

HET GEZONDHEIDSCENTRUM 2.0

Privacyverklaring

Apitherapie

Zo oud als de weg naar Rome


En zoals we nu weten nog wel ouder, namelijk via onder andere de gevonden Eberspapyrus werd 1600 voor onze jaartelling honing onder andere ingezet voor ernstig geïnfecteerde wonden*. Ook zien we op grottekeningen van mensen uit het stenentijdperk dat ze bekend waren met honingproducten en op waarde konden inschatten. Ook observeerde men al vroeg een onverklaarbaar fenomeen dat als knaagdiertjes probeerde de honig te “lenen” en ze gestoken werden door de bijen om hun voorraad te verdedigen, de lichaampjes veel minder snel ontbonden in de loop der tijd.


De eeuwen die volgde was de apitherapie meer het domein van de imker en werd meer als bijproduct gezien. De benodigde kennis over propolis, honing, bijengif, pollen, Royal Jelly en bijenwas werd van generatie op generatie doorgegeven. Vooral in oost Europa kende het gebruik van bijen producten tot de val van het ijzeren gorden een lange traditie, zo was de behoefte aan zgn. bijenkit bij de veldartsen van het rode leger zeer groot tijdens periodes van gewapende conflicten. Echter ook hier ging men over naar westerse oplossingen voor veel aandoeningen en raakte meer en meer kennis verloren.


Tegenwoordig zien we echter een sterk toenemende belangstelling in de producten die de bijen ons leveren. Met name vanuit reguliere hoek is er interesse in de eventuele bijdrage die geleverd kan worden in de behandeling van zgn. multiresistente bacteriestammen. Zo hebben de Franse professor Remy en de Deense wetenschapper K. Lund Aagaard veel werk verzet om het onderzoek te coördineren en ontwikkelde ook patenten voor diverse fabricage processen. Vooral een honing uit Nieuw-Zeeland bevat aangetoond Methylglyoca wat een sterk antibacteriële werking heeft*, van deze honing zijn al speciale pleisters ontwikkeld.

Ook heeft men recentelijk ontdekt dat in de honingmagen van bijen verschillende melkzuurbacteriën leven die antibiotica resistente bacteriën zoals MRSA (Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus) zouden kunnen doden*. Als laatste even een paar cijfers uit China waar de bijengif een belangrijke rol speelt, daar wordt namelijk in 2012 omgerekend voor 63 miljard Euro ingezet. Wat bijna een derde is van de totale medicijnproductie van dat land.


Met al dat onderzoek en reguliere toepassing kunnen we dan nog wel praten dat apitherapie een alternatieve methode is? Het antwoord daarop laten we graag aan u over.Hoofdstromen

Vele wegen naar Rome


Binnen de apitherapie zijn door de eeuwen heen vele richtingen ontstaan waarvan enkele regionaal gebonden. Het leuke is dat in bijna elk land wel een grondlegger voor de Apitherapie te vinden is, zo is bekent dat Hippocrates ook bijen producten inzetten voor zijn werk. Kijken we echter naar de moderne apitherapie dan kunnen we niet om het werk van de Tsjechische arts Dr. Phillip Terc (1844-1917) heen. Hij wordt dan ook als de grondlegger van de moderne apitherapie gezien. Hoewel er al zo lang een band is tussen de bijenproducten en de mens zijn er eigenlijk maar een paar hoofdstromen te onderscheiden, namelijk het gebruik van:


- Bijenkit of te wel propolis. De basis voor dit mooie en wonderbaarlijk natuurproduct is de hars van bepaalde boomsoorten (waaronder de Berk, Els, Spar en Iep)  welke bijen verzamelen. Aan de hars wordt was, pollen, etherische oliën en speeksel toegevoegd. Dit kleverig mengsel is voor de bijen een zeer belangrijk bouwmateriaal om niet alleen hoekjes en gaatjes te dichten maar ook de wascellen te voorzien van een filmlaagje wat de zaak schoon maakt en houd. Daarnaast heeft propolis nog een bijzonderheid, het bevat namelijk rijkelijk Flavonoïde (link naar http://nl.wikipedia.org/wiki/Flavono%C3%AFde).

      

- Bijengif, ook wel apitoxine genoemd. Ondanks dat een bij (alleen de dames hebben een angel) maar 0,1 mg kan injecteren. heeft een bijensteek behoorlijk wat invloed op het menselijk lichaam. Apitoxine heeft dan ook een zeer complexe samenstelling van enzymen, peptiden en aminozuren, waarbij het hoofdbestanddeel (ongeveer 50%) Melittin is. Apitoxine wordt voor diverse doeleinde ingezet, waarbij de laatste ontwikkeling in de wereld van de cosmetica is als natuurlijk vervanger voor Botox. Dit vanwege de aanwezigheid van de proteïne Collageen VII. Voordat u met apitoxine begint is het meer dan raadzaam (eigenlijk een must) om een allergietest bij uw arts te laten uitvoeren.


- Honing is een levensmiddel dat door honingbijen gemaakt wordt van de nectar van bloemen of de uitscheidingen van levende plantonderdelen (honingdauw), welke de bijen tot zich nemen verwerken, met lichaamseigen substanties verrijken en in de cellen van een bijenraam laten rijpen. De werking van honing is in vele wetenschappelijke studies beschreven.


- Pollen zijn onderdeel van het mannelijke voortplantingsgedeelte van de bloem. De microscoop kleine pollenkorreltjes worden door de bijen gemengd met een beetje nectar om vervolgens op de achterbenen geplakt om zo naar de bijenkast vervoerd te worden. Wordt door imkers ook wel de broek aan hebben genoemd. Pollen zijn een zeer belangrijk bestanddeel van de bijen maaltijd. Het bevat alles wat een bij nodig heeft om te kunnen leven.


Echter het meest gebruikt is toch bijenwas in allerlei vormen en maten. Zowel in de cosmetische als de farmaceutische industrie wordt bijenwas rijkelijk ingezet onder andere in crèmes, zalven, lotions en lippenstift. Tevens vinden we bijenwas terug in allerlei huishoudelijke toepassingen van de bekende bijenkaarsen tot meubelwas en zelfs in goede skiwas zit bijenwas. Ook wordt bijenwas over de hele wereld ingezet als warmtepakkingen en misschien in Nederland wat minder bekent de oorkaarsen therapie.


U ziet een breed scala aan mogelijkheden waarbij misschien nog wel de beste samenvatting gemaakt is de door Romeinse geleerde Gaius Plinius Secundus (23-79 AD.) aan hem wordt de spreuk toegewezen “ubi apis ibi salus” vertaald “waar bijen zijn, daar is gezondheid”.


Wilt u meer weten over het eventueel inzetten van apitherapie?  Het api-team van Het Gezondheidscentrum 2.0 legt u graag de mogelijkheden uit in een persoonlijk gesprek.


* Bron Österreichische Gesellschaft für Apitherapie ÖGA, DAB Deutsche Apitherapie Bund, http://de.wikipedia.org/wiki/Apitherapie, http://nl.wikipedia.org/wiki/Manukahoning